Mohlo to být lepší Donalde…

V úterý 10. září se v televizi ABC News uskutečnila první a pravděpodobně poslední televizní debata mezi Donaldem Trumpem a Kamalou Harrisovou.  Oba kandidáti měli dvě minuty na zodpovězení otázek moderátorů, dvě minuty na odpověď a jednu minutu na následné vysvětlení. Zároveň si kandidáti nesměli navzájem klást otázky a jejich mikrofony byly během odpovědi druhé strany ztlumeny.

Harrisová brala přípravu na debatu velmi vážně a poslední čtyři dny strávila zalezlá v hotelu ve Filadelfii se svým týmem, který ji připravoval na všechny možné situace. Zatím nemá s debatami tolik zkušeností jako Trump a v posledních týdnech čelila kritice za to, že neposkytla téměř žádné rozhovory. Trump strávil minulý víkend v New Jersey, kde se svým volebním štábem probíral především jednotlivé politiky.

Silná Kamala, nepřesvědčivý Trump

Deník Wall Street Journal debatu komentoval slovy, že „Harrisová se Trumpovi dostala pod kůži“. Právě tento komentář asi nejlépe vystihuje celý průběh. Trump mnohokrát reagoval podrážděně a po většinu debaty byl v defenzivě, přestože Harrisová je součástí nepopulární stávající administrativy.

Její nejsilnější momenty přišly, když kritizovala útok na Kapitol v roce 2021 a Trumpovy právní problémy a trestní stíhání. Během večera se jí také podařilo zasadit několik dalších osobních ran, které Trumpa viditelně rozčílily. Utahovala si z velikosti davů na Trumpových předvolebních shromážděních a říkala, že jsou jen o něm, ne o lidech. Trump na to nedokázal najít účinnou odpověď.

Zároveň se Trump několikrát zamotal a nedokázal odpovědět na otázky týkající se potratů. V jednu chvíli tvrdil, že haitští přistěhovalci kradou a jedí domácí zvířata ve Springfieldu v Ohiu.

Tato teorie se před několika dny objevila na krajně pravicových konspiračních webech a později ji před debatou rozvinul Trumpův kandidát na viceprezidenta J. D. Vance.

Do Springfieldu, kde žije 58 tisíc původních obyvatel, se v posledních letech přistěhovalo asi 20 tisíc haitských přistěhovalců, což zatěžuje místní úřady a veřejné školy. Zdá se, že dochází ke konfliktům s původním obyvatelstvem, ale celková míra konfliktů je sporná.

Harrisová se chlubila podporou republikánů, Trump byl silnější v otázce ekonomiky.

Trump během debaty uvedl, že otázka potratů by měla být ponechána na jednotlivých státech; celostátní zákaz by nepodepsal, ale odmítl říci, zda by takový zákon vetoval, pokud by jej schválily obě komory Kongresu.

Tento postoj však neuspokojí ani sociální konzervativce, kteří se na něj stále častěji dívají s podezřením, ani centristické či liberálnější voliče.

Harrisová se zároveň po celý večer snažila získat na svou stranu středové republikány. Kritizovala Trumpa za jeho zesměšňování zesnulého republikánského senátora Johna McCaina a za jeho nevybíravé výroky na adresu veteránů v posledních týdnech. Vyzdvihla také skutečnost, že ji nyní podporuje 200 republikánů, kteří v minulosti spolupracovali s Bushem, Romneym nebo McCainem.

Plyn a ekonomika  – šance pro Trumpa

Trumpovy silnější momenty se týkaly především ekonomiky, imigrace a problematiky „frakování“, tedy těžby plynu. V otázce ekonomiky dokázal poukázat na trvale vysoké ceny a inflaci a označil Harrisovou za marxistku.

Hodně času také věnoval svým plánům na zavedení cel na dovoz, což by mu mohlo výrazně pomoci získat průmyslové dělníky na Středozápadě.

V otázce frakování se naplno ukázalo, že Kamala Harrisová změnila svůj postoj pouze na základě veřejného mínění. V roce 2020 totiž podpořila zákaz tohoto způsobu těžby ropy a plynu. Tato otázka je však pro pensylvánskou ekonomiku klíčová, a pokud v ní chce zvítězit, nemůže si podporu zákazu dovolit.

Klíčové momenty přišly po samotné debatě. Bezprostředně po ní oznámila svou podporu Harrisové největší popová hvězda současnosti Taylor Swiftová. Swiftová má na Instagramu více než 283 milionů sledujících a její podpora by mohla být klíčová pro mobilizaci mladých voličů.

Podpora Swiftové však není jediným klíčovým momentem, který přišel po debatě. Trump se totiž poprvé od roku 2016 rozhodl poskytnout rozhovory novinářům. Překvapení novináři ho okamžitě obklopili, a Trump tak mohl v následných odpovědích celou debatu vychýlit ve svůj prospěch.

Bude další debata?

Po úspěchu Harrisové její tým navrhl, aby se těsně před prezidentskými volbami konala další debata. Je však otázkou, zda Trump bude souhlasit a zda se s Harrisovou dokáže dohodnout na pravidlech.

Republikáni totiž bezprostředně po debatě ostře kritizovali moderátory, kteří v přímém přenosu ověřovali fakta kandidátů a zaměřovali se především na Trumpova tvrzení.

Do voleb zbývají necelé dva měsíce, takže kampaň zůstává i po této debatě otevřená.

Převzato ze slovenského konzervativního Deníku Postoj

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč