Řek jsi mu to? Neřek!

To není parafráze ze známého Rakušanova klipu ze šatny volejbalového mužstva, to je reakce na událost dne, týdne a možná v důsledcích i roku, pokud se Fialova vláda složí.

Petr Fiala se mužně zachoval tím nejnemužnějším způsobem, jaký si lze vymyslet: dopoledne jednal s Ivanem Bartošem, nechal ho jít do rádia, aby si tam třepil pysk o tom, jak stavebko poběží, načež Bartoš dostal telefonát o svém vyhazovu. V pirátské straně to vyvolalo obrovskou nevoli, hovoří se o zradě, o spiknutí kmotrů a přípravě na budoucí spojenectví s Babišem. Rozladění dal najevo i STAN, s nímž původně Piráti do voleb vstoupili a nechali se jím vydrbat. Pětikoalice bude tedy čtyřkoalicí a jak se posty rozloží, o to se dá spekulovat. Agendu po Bartošovi přebírá ministerstvo dopravy Martina Kupky.

Jak bude vláda vypadat? Aktuálně je tu důležitější otázka: bude se v republice ještě vůbec někdy něco stavět? Na to je zvědavý každý, a speciálně severní Morava zpustošená povodní. Server Seznam Zprávy se dostal k dokumentu odborníků čtyř ministerstev, který dostal Fiala, aby se mohl ve věci orientovat i jinak, než z optimistických brífingů Ivana Bartoše. Autoři popisují katastrofální stav, zaviněný absolutní nekompetencí a navrhují řešení:

  • Dočasně pozastavit vývoj dalších funkcí Digitálního stavebního řízení a udělat si analýzu, co je skutečně potřeba.
  • Zároveň legislativně stanovit přechodné období, které by fakticky mělo znamenat úkrok od digitální podoby, nebude povinné používat Informační systém stavebního řízení, nebylo by povinné odevzdávat projektovou dokumentaci v elektronické podobě přes portál stavebníka.

Jako termín přechodného období odhadují dvanáct až osmnáct měsíců, tedy až do příštího volebního období, pokud volby proběhnou v řádném termínu.

Je to debakl tak velký, že naprosto nepodstatná je debata, zda Fiala jednal férově nebo nejednal. Z toho, co bylo publikováno, to vypadá, že sice férově nejednal, ale že ho Bartoš tak vytočil, že i tomuto flegmatikovi a muži kompromisu prostě bouchly saze. Navrhl Bartošovo odvolání a pokud Piráti přejdou do opozice, žádné neštěstí se nestane. Důležitější je, co vláda se stavebním řízením udělá. Přechod do jakéhosi nouzového stavu vypadá jako absolutní nutnost. Pokud k němu najde vláda odvahu, nutně půjde o zjednodušení řízení a osekání některých zdržovacích pravomocí. Kdyby to mělo trvat rok, spíš 18 měsíců nebo déle, může se ukázat, že přechodné období se stane trvalým a všem se uleví.

Všem, s výjimkou žab na prameni, které se živí podáváním blanketních stížností a sabotáží domů, silnic, železnic i protipovodňových hrází.

Převzato z Neviditelného psa

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč