Rozhovor s Gudrun Kuglerovou: „Funkci mostu mezi minulostí a budoucností Evropa zvlášť dobře neplní“

Přinášíme další představení Aliance pro zodpovědné občanství (ARC), celosvětové konzervativní sítě, zaštítěné mimo jiné Jordane Petersonem.  Přinesli jsme z jejího okruhu esej Civilizační bod zlomu  a nyní je na řadě rozhovor s Rakušankou Gudrun Kuglerovou –  zeměpisně nám nejbližší členkou Poradního shromáždění Aliance pro zodpovědné občanství. Gudrun Kuglerová je poslankyní parlamentu ve Vídni, kde zastupuje lidovce (je mluvčí pro otázky lidských práv a migrace), a Parlamentního shromáždění OBSE. Věnuje se také monitorování projevů intolerance, kterým jsou vystaveni křesťané v Evropě.

ARC nemá program ani žádnou explicitní ideologii, takže to zjevně není strana ani politické hnutí. Na druhou stranu, podle všeho má vůli být víc než jen příležitostnou sešlostí podobně naladěných jednotlivců. Co je to tedy ARC? Čeho chce dosáhnout?

ARC se definuje jako mezinárodní společenství lidí s vizí lepšího světa, chce být prostorem inspirace a nástrojem transformace: ukazuje možné cesty vpřed a nabízí lepší příběh – všem účastníkům, kteří ho pak uplatní každý ve své profesi. Tento „lepší příběh“ je předpolitický, politici a všichni ostatní si z něj mohou vzít, cokoli shledají užitečným. Jednou ze silných stránek ARC je schopnost překlenout prostor mezi různými politickými postoji.

Média o ARC mluví jako o pravicové organizaci. Členy jejího Poradního shromáždění je i několik amerických republikánů, vaše vlastní ÖVP je na konzervativní straně politické mapy, ale mnozí další členové žádný zjevný „domovský přístav“ nemají a třeba lord Maurice Glasman zastupuje v britské horní sněmovně labouristy. Má ARC v politickém spektru své místo?

ARC se nechce nechat zatlačit do žádné politické škatulky. Jde jí o inovace, o možná řešení, a debatu chce odideologizovat. Ano, jsou mezi námi konzervativci a libertariáni, jakož i lidé vycházející z náboženského přesvědčení. A hodně těch, kdo jsou znechuceni současnou levicí a hledají smysluplnou diskusi opírající se o fakta. Spojuje nás odmítání nevyhnutelnosti úpadku a raději hledáme řešení vycházející z nejvyšších ctností lidstva a z jeho mimořádné, celými dějinami potvrzované schopnosti přicházet znovu a znovu s něčím novým. Věříme, že je třeba, aby lidé přijali odpovědnost a snažili se společnosti něčím přispět – místo aby vinu za svá neštěstí dávali druhým.

Kdesi jsem četl, že londýnská konference ARC byla „antiwokistickým Davosem“. Je odmítání pokrokářské ideologie v jejích různých podobách a barvách společným jmenovatelem, něčím, co sdílejí různé zájmy, vize a aspirace zastoupené v ARC?

Aliance pro zodpovědné občanství je fórum, které se snaží zformulovat vizi, nalézat řešení a dodat společenstvím a národům sílu a naději. Tak jako Světové ekonomické fórum (WEF) zveme originální myslitele a další osobnosti z různých částí politického, obchodního a kulturního spektra k debatě o výzvách, jimž dnes čelíme. Na rozdíl od některých osobností WEF se nedomníváme, že úpadek je nevyhnutelný, a vycházíme z historických základů našeho blahobytu. Zaměřujeme se na odpovědnost jednotlivce a soudíme, že od vlád by se odpovědnost měla přesouvat zpět k občanům, rodinám a komunitám.

Kapitalismus s sebou přinesl blahobyt a miliardy lidí pozvedl z krajní bídy. Na rozdíl od WEF kritizujeme jeho moderní výstřelky, jako je rozvoj monopolů a neblahé propojení mezi velkými korporacemi a světem politiky. Je také třeba klást si otázku, zda je „wokistický“ kapitalismus cestou k dobrému vládnutí a regionálnímu rozvoji, a místo něho zdůrazňujeme koncept subsidiarity.

První konference ARC se uskutečnila loni na podzim a druhá se chystá na začátek příštího roku. Čeho chce ARC v tomto mezidobí dosáhnout?

Chystáme se zabývat regionálními otázkami v jednotlivých zemích a oslovujeme odborníky z různých oborů. První taková regionální konference se bude konat v Německu. Máme za to, že se tam diskutují okrajová témata, aniž byly zodpovězeny velké otázky. Jak chránit životní prostředí a nerozvrátit při tom ekonomiku? Co dělat s rychle rostoucími počty dětí a mladých trpících depresemi? Jak vychovávat děti, aby se z nich stávaly zodpovědné bytosti s nadějí? Jaké duchovní dědictví a jaké hodnoty jim předáváme? Naše generace je mostem mezi tím, co nám bylo odkázáno a co sami odkazujeme dál. Současná Evropa tuto funkci zvlášť dobře neplní: proto ARC.

Rozhovor připravil Tomáš Suchomel.


Převzato z casopiskontexty.cz

Tiskem vyšlo v KONTEXTECH 2/2024

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme!