Co řekl Viktor Orban v Bruselu?

Jako hlava momentálně předsedávající země Evropské unie vystoupil Viktor Orbán v Evropském parlamentu, kde se jeho projev setkal s nadšením u jedné části, se silnou kritikou u druhé – především u levice a mainstreamové pravice. Obsahovala obvyklé body – výtky za postoj k ruské agresi na Ukrajině, za stav právního státu v Maďarsku atd. Obsáhlá odpověď Viktora Orbána je vášnivou obhajobou specifické maďarské cesty i kritikou toho, co označuje za pokrytectví mnoha západních států.

Připomínáme, že Viktoru Orbánovi se věnujeme průběžně. Zájemci si mohou přečíst příběh jeho úspěchu (zde a zde), o jeho cestě k moci, vztahu k médiím i vztahu k Německu, Rusku a Ukrajině. A nyní již samotný projev Viktora Orbána:

Děkuji vám mnohokrát za vaše příspěvky. Byl bych rád, kdybychom mohli diskutovat o programu našeho předsednictví, který jsem zde představil. Ale očividně o to nemáte zájem. Rádi byste tady uspořádali stranicko-politickou intifádu, při které opakujete všechny falešné obvinění levice proti Maďarsku. To, co jsem od vás obdržel, je čistá politická propaganda. Nebudu vás za to volat k odpovědnosti, protože jste parlamentní zástupci a nakonec, pokud tohle chcete, tak prosím!

Politická komise

Byl jsem však překvapen komentáři předsedkyně Komise. Nepochybně existují rozdíly v názorech mezi Maďarskem a předsedkyní Komise, které jsem záměrně nezmiňoval, vzhledem k tomu, že svou práci pro Evropu vykonáváme v rámci předsednictví. Myslím, že je nešťastné, že předsedkyně toto dělá: vnáší názorové rozdíly do práce předsednictví. Nemyslím si, že je to správné. Obávám se, že musím připomenout, že dříve to takhle nebylo: předseda Komise by nikdy neřekl věci, které nyní říká předsedkyně. To se nemohlo stát. Je to proto, že Komise dříve působila jako ‘strážce smlouvy’, jak je popsáno ve smlouvě samotné: neutrální orgán, jehož úkolem bylo působit jako ochránce smlouvy. Jeho úkolem bylo odložit politické spory stranou a řešit rozdíly v oblasti práva. Ale bohužel vidím, že předsedkyně toto mění a proměňuje strážce smlouvy v politickou zbraň: politický orgán, který útočí na nás, kdo jsme na pravici, na patrioty, na evropské patrioty. Myslím, že je to špatně.“

Ukrajina

Ve vztahu k předsednictví jsem se záměrně vyhýbal mluvení o Ukrajině, ale pokud o tom chcete mluvit, pojďme o tom mluvit. Nejprve, paní předsedkyně Komise, co nejdůrazněji odmítám, co jste řekla.

Jakákoli analogie nebo srovnání mezi maďarskými bojovníky za svobodu z roku 1956 a Ukrajinou je chybná a je znesvěcením památky maďarských bojovníků za svobodu. Není zde žádná podobnost mezi rokem ’56 a ukrajinsko-ruskou válkou. Takže jménem maďarských bojovníků za svobodu odmítám všechny takové nepravdivé a zavádějící historické analogie. Ale rád budu mluvit o tom, že v anglosaských médiích se používá věta, kterou přijímají všichni – ačkoliv vidím, že v Evropě ji prováleční europoslanci nepřijímají. Toto čteme v anglosaském tisku: pokud chceme vyhrát, musíme mít nejprve odvahu přiznat, že prohráváme. Protože skutečnost je taková, že na ukrajinské frontě prohráváme. A vy tady předstíráte, že tomu tak není. Realita je taková, že – i díky předsedkyni Komise – Evropská unie bezhlavě vstoupila do této války na základě chybných kalkulací a se špatnou strategií. Pokud chceme vyhrát, je třeba změnit současnou prohrávající strategii. Je to špatně naplánovaná a špatně provedená strategie. Pokud budeme pokračovat touto cestou, prohrajeme. Pokud chceme zabránit tomu, aby Ukrajina prohrála, musíme změnit strategii. Proto vám navrhuji, abyste o tom uvažovali. V každé válce musí probíhat diplomatická činnost, musí probíhat komunikace, přímé nebo nepřímé kontakty. Pokud to neuděláme, sestoupíme stále hlouběji do válečné jámy. Vzniknou stále zoufalejší situace a zemře stále více lidí – stovky tisíc lidí umírají a na Ukrajině umírají tisíce lidí právě teď. S touto strategií řešení tohoto konfliktu na bojišti nenajdeme. Proto navrhuji, abyste se místo toho postavili za mír. Argumentujme pro příměří a sledujme jinou strategii – protože s touto strategií prohrajeme všichni.

Imigrace

Obvinění předsedkyně Komise proti Maďarsku, že jsme jednoduše propustili převaděče, je nespravedlivé. To není pravda! Maďarsko nejprve převaděče zatkne a pak je po nějaké době vyhostí ze země – s tím, že pokud se vrátí, budou muset zůstat ve vězení dvakrát tak dlouho. Proto se nevracejí. Paní předsedkyně Komise, zbavili jsme Evropu více než dvou tisíc převaděčů – a proto bychom neměli být kritizováni, ale chváleni.

Evropská jednota

Několik lidí – možná včetně pana Webera – argumentovalo ve prospěch evropské jednoty. My věříme v „Jednotu v rozmanitosti“. Nikdy nepřijmeme, že evropská jednota znamená, že nám nařídíte, abychom mlčeli, pokud se nám něco nelíbí. Evropská jednota neznamená, že každý, kdo nesouhlasí s většinou nebo s předsedkyní Komise, musí mlčet. V maďarském parlamentu má vládní strana dvoutřetinovou většinu; ale to, co jste předvedli, by se tam nikdy nemohlo stát. Navzdory tomu, že vládní strana má dvoutřetinovou většinu, v Maďarsku byly vždy všechny opoziční strany zastoupeny ve sněmovních výborech, na které mají nárok. Ale vy jste frakci Patrioti pro Evropu o to připravili! A vy nám chcete kázat o demokracii? Jaký nesmysl! Předseda Weber řekl, že s námi nikdo nemluví. To je vážná urážka těch, kteří s námi mluvili. Znamená to, že jsou nikdo. Při přípravě na předsednictví jsem šel za vaším kancléřem do Německa, za prezidentem Francie do Paříže a za premiérkou Itálie do Říma. Oni jsou „nikdo“ pane Weber?

Lituji, že vůdce Evropské lidové strany přehlíží realitu. Říká, že maďarská vládní strana nevyhrála evropské volby v Maďarsku. My jsme získali 45 procent! Vy v Německu jste získali 30 procent. Tak kdo vyhrál, pane Weber? A když se nebojíte osobních komentářů, dovolte mi udělat jeden osobní komentář. Hněv je špatný rádce. Víme, co je kořenem našeho konfliktu. V roce 2018 jsem hrál významnou roli v tom, že jste se nestal předsedou Komise. Podporoval bych vás, slíbil jsem vám podporu, ale poté jste řekl, že nechcete být předsedou Komise s hlasy Maďarů. No, nejste! A proto se na mě zlobíte. Chcete sedět na židli, na které nyní sedí Ursula von der Leyen. Nesedíte tam kvůli mně, a proto se na mě zlobíte. Ale s tím nemůžu nic dělat. Mrzí mě, že vás tento konflikt změnil v hungarofoba, a proto vaše komentáře nemůžu brát vážně. Důrazně vás žádám, abyste své osobní zášti nezatahoval do evropských debat.

Kritika Maďrarska

S největším respektem musím říci poslankyni Pérezové, že bych s ní rád debatoval, ale v takové debatě by znalost faktů neuškodila. V debatě není nedostatek znalostí výhodou. Obviňujete Maďarsko, že má vysoké daně. My máme 15procentní daň z příjmu, rovnou daň. Říkáte, že maďarská ekonomika je v problémech. Máme dvojnásobný růst! Hospodářský růst Maďarska je dvakrát vyšší než průměr EU. A takhle se snažíte vrhnout maďarskou ekonomiku do špatného světla? Nezáleží na faktech, paní zástupkyně?

Vidím, že francouzská europoslankyně z hnutí Renew je pohoršena maďarským ústavním systémem. Ale uznejte, že máme právo na svou vlastní ústavu! Říkáte, že v Maďarsku diskriminujeme určité skupiny podle jejich způsobu života. To prostě není pravda! Maďarská ústava dává každému právo žít podle svého vlastního pohledu na život. Je zde však jedna věc, kterou maďarská ústava bezpochyby dělá a bude nadále dělat, navzdory vašemu nesouhlasu s ní: chrání rodiny. Maďarská ústava chrání rodinu, chrání děti, chrání manželství. A skutečně, v maďarské ústavě je napsáno, že manželství je mezi jedním mužem a jednou ženou. A také říká, že otec je muž a matka je žena. Máme právo na toto pravidlo. Nepokoušejte se nám ho upírat, paní zástupkyně!

Musím odmítnout obvinění z korupce vznesená proti Maďarsku. Pokud chcete, mohu se pustit do debaty na osobní úrovni, protože sedíme v orgánu s odborností na korupci, že? Vy, tento orgán, chcete poučovat některý členský stát o korupci? Myslíte to vážně?

Jeden z vůdců skupiny řekl, že hodně lidí opouští Maďarsko. Neříkáte pravdu! Poměrně pracuje tolik Rakušanů  v zahraničí, kolik Maďarů pracuje v zahraničí. Utíkají také lidé z Rakouska? To je falešný koncept! Je to zlomyslná propaganda.“

Co se týče peněz z EU, rád bych vám jen řekl, že všichni víme, že 80 procent peněz, které jdou do Maďarska ve formě financování z EU, se vám vrací. To znamená, že 80 procent fondů, které jsou přiděleny Maďarsku, skončí v kapsách vašich firem! A vy nás po tom všem kritizujete za přijímání fondů EU? Je to logické?

Co se týče zástupkyně levice, obviňujete nás z toho, že jsme proti odborům. To je nespravedlivé. Máme dohodu s odbory. Nedávno jsme se dohodli na víceletém programu zvyšování mezd, dohodli jsme se na programu zvyšování minimální mzdy a nyní jednáme – s velkou šancí na dohodu – o programech zvyšování mezd pro nadcházející roky.

Já jsem do této diskuse nepřinesl slovo „nacista“, ale vy ano, když jste řekla, že jste antifašistka – což respektuji. Ale nyní se zastáváte německého občana, který přijel do Maďarska a násilně napadl lidi, kteří šli po ulici, způsobil těžké ublížení na zdraví jen proto, že se mu nelíbil vzhled někoho jiného. To je nacistické chování! (Orbán zde reaguje na případ Majy T., německé nebinární anarchistky, která byla v červenci 2024 vydána do Maďarska, kde čelí obvinění z fyzického napadení během protestu proti krajní pravici v Budapešti. Je obviněna ze zapojení do „kriminální organizace“ a hrozí jí až 24 let vězení).

V Maďarsku nemůžete na ulici napadat lidi z politických důvodů a pak přijít do Evropského parlamentu a říct: „Dostaňte mě z vězení, protože jsem v Maďarsku spáchal těžké ublížení na zdraví jako zločinec.“ To je nemožné! Prosím, zvažte to, a nežádejte mě o propuštění zločinců z vězení v Maďarsku.

Rusko

Předsedkyně Komise zmínila počet Rusů pracujících v Maďarsku. Zde jde o pokrytectví. V Maďarsku pracuje 7 000 Rusů; minulý rok jsme vydali 3 000 povolení a celkově jich je 7 000. Paní von der Leyen je Němka. Co se děje v Německu, paní von der Leyen? V Německu pracuje 300 000 Rusů! A obviňujete mě? Paní Pérez, ve Španělsku pracuje 100 000 Rusů – 100 000 Rusů ve Španělsku! A obviňujete mě? Ve Francii pracuje 60 000 Rusů, 60 000 Rusů tam pracuje! A vy kritizujete Maďarsko kvůli našim 7 000? Je to spravedlivé?

Pokud jde o hospodářské vztahy, Maďarsko obchoduje transparentně. Ale co když se podívám na vaše země? Co vidím, je, že mnoho zemí, odkud pocházíte, obchoduje skrytě s Rusy přes Asii, obcházejíce sankce. Přečtu vám čísla! Evropská unie vyváží do určitých středoasijských zemí o miliardu dolarů více měsíčně než před válkou mezi Ruskem a Ukrajinou. Proč je tomu tak? Takto obcházíte sankce! Takto německé, francouzské a španělské firmy obcházejí sankce. Také jste mluvili o energii. Od vypuknutí války jste vy západní země skutečně nakoupili ruskou ropu za 8,5 miliardy dolarů od tureckých nebo indických rafinérií. A vy nás kritizujete? Osm a půl miliardy! To je pokrytectví! V roce 2023 jste vy na Západě nakoupili o 44 procent více ruské ropy než o rok dříve. Daňový výnos, který vaše firmy zaplatily do ruského rozpočtu, činil 1,7 miliardy dolarů. A vy nás obviňujete z přátelství s Ruskem? No, vy ho financujete!“

Faktem je, že jsem sem nepřišel, abych vás těmito fakty konfrontoval – neměl jsem to v úmyslu. Přišel jsem sem, abych představil program maďarského předsednictví. Chtěl jsem vám říct, že je tu problém. Chtěl jsem vám říct, vážení vedoucí frakcí, že tu je problém s konkurenceschopností, že tu je problém s migrací, že musíme udělat změny, a že maďarské předsednictví má některé návrhy, které diskutujeme s ostatními hlavami států a vlád – ale také bychom chtěli získat podporu Parlamentu. Proto jsem sem přišel. A vy jste tuto schůzi proměnili v politickou půtku. To je něco, čeho velmi lituji, ale pokud na mě někdo zaútočí, budu svou zemi bránit.

Děkuji vám!

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč