Učitelé se vzpírají ideologizaci školství

Možná víte, že ministr školství Mikuláš Bek připravil zásadní reformu základního vzdělávání. Má se ustupovat od znalostí směrem k tzv. kompetencím. Tato reforma má podobu nového Rámcového vzdělávacího programu (RVP).

Poslední verze návrhu a další informace zde.  Nový RVP, který je těsně před vydáním, je prosycen progresivistickou ideologií. Vedle toho, radikální posouvání školství od znalostí ke kompetencím je ideologizací svého druhu. Ale o tom třeba jindy.

Jak vidíte, naštěstí existují učitelé, kteří se politizaci školství, vymývání mozků našich dětí, vzpírají.

A dobře dělají. Na dalších snímcích jsou úryvky z návrhu nového RVP, který bude pro základní školy povinný. Je důležité porozumět, že progresivisté málokdy o svých cílech píšou otevřeně. Většinou používají šifrovaný jazyk, který budí dojem, že jde o něco objektivně dobrého a správného. Jenže je to ideologický jazyk volený šikovně tak, aby kdykoli mohli utlouct kritiky s tím, že přece nejde o politiku, ale o správnou věc…

Čteme-li v RVP slova jako potřeby planety, udržitelnost, celostní myšlení, zodpovědný občan, sociální spravedlnost apod., můžeme si být jisti, že cílem je ideologizace základního školství. A je vcelku jedno, kolik „užitečných idiotů“ to bude obhajovat, protože progresivistům skočili na to, že to nemá s ideologií nic společného.

Pokud se nepodaří vydání nového RVP zvrátit, zapíše se ministr školství Mikuláš Bek do dějin českého školství jako ten, kdo jej zamořil neomarxistickou ideologií. Tedy jako ten, kdo jej těžce poškodil. A s ním možná i celou generaci dětí.

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč