Funguje mozek konzervativců a liberálů jinak?

V čem funguje mozek konzervativců a liberálů jinak? Konzervativci mají o něco větší amygdalu, část mozku, která hraje klíčovou roli při identifikaci a reakci na potenciální hrozby. Konzervativci proto kladou větší důraz na bezpečnost a jistoty.

„Mírně větší amygdala jednoduše zdůrazňuje zvýšenou citlivost mozku na otázky související s potřebou bezpečí, snížením nejistoty a ohrožení nebo možná pečlivějším zpracováním negativních podnětů,“ uvedl autor recenzované studie Diamantis Petropoulos Petalas, výzkumník v oblasti politické psychologie a neurovědy na American College of Greece.

Ten rozdíl není dramatický. „Amygdala je velká asi jako vyloupaný arašíd – a rozdíl mezi konzervativci a liberály je velký asi jako sezamové semínko“, řekl Petalas.

Větší amygdala může být způsobena geny, prostředím nebo nejspíš kombinací obojího, dodal. Možná souvisí s „větším sklonem k chápání nebezpečí“.

Cílem Petalasova výzkumu, který byl ve zveřejněn v časopise Cell Press iScience, bylo zopakovat široce sdílenou studii University College London z roku 2011, která byla kritizována za to, že se jí zúčastnilo pouze 90 osob. Petalasův tým zkoumal skeny mozku 928 dospělých Nizozemců ve věku 19 až 26 let.

Vědci spojili údaje o mozku s pohledem na politiku účastníků. Dobrovolníků se ptali na jejich sociální a ekonomickou identitu, například na to, kde se vidí na klouzavé škále od progresivistů po konzervativce a s jakou politickou stranou se identifikují.

Další otázky se týkaly jejich sociální a ekonomické ideologie, například jak se staví k právům žen a LGBTQ, příjmové nerovnosti a rozdělování zisku.

„Ideologii vnímáme jako komplexní, vícerozměrný produkt, který zahrnuje různé postoje k sociálním a ekonomickým otázkám, stejně jako identifikaci s progresivními nebo konzervativními ideály,“ uvedl Petalas. „Ve skutečnosti se nejedná pouze o levici nebo pravici.“

Petalas uvedl, že jeho tým neočekává, že by zopakoval nějaké výsledky studie z roku 2011, která byla označena za „první neurovědecký důkaz biologických rozdílů mezi liberály a konzervativci“. Tato studie zjistila, že konzervativci mají ve srovnání s liberály větší amygdalu a menší přední cingulární kůru (ACC), která se podílí na detekci chyb, kontrole impulzů a regulaci emocí. Výsledek vyvolal titulky jako „Konzervativci se bojí“ a „Konzervativci jsou ustrašené kočky“ s odkazem na roli amygdaly při zpracování strachu a úzkosti.

Zpracováno na základě článku z New York Post

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč