Jak to vidí v liberálním Bostonu?

I v liberálním Bostonu roste počet voličů, kteří si myslí, že Trump je blázen, ale stejně je jim bližší než demokraté.  Boston je hlavní město státu Massachusetts, který je „branou do Nové Anglie“. Je to území severovýchodu USA, kde se odehrálo několik zlomových okamžiků v americké historii.

Právě sem v roce 1620 dopluli na lodi Mayflower puritánští poutníci, kteří uprchli z Anglie a založili první kolonie. Koncem 17. století vedla v Salemu masová hysterie k oběšení devatenácti osob obviněných z čarodějnictví a čarodějnic.

Bašta levice

V hlavním městě Bostonu proběhly „bostonský masakr“ v roce 1770 a „bostonský čajový dýchánek“ v roce 1773 událostmi, které vyvolaly americkou revoluci a válku za nezávislost na britské koruně.

V moderní době je stát Massachusetts jednou z bašt liberální, progresivní a levicové politické tradice Spojených států. Je domovem klanu Kennedyů, jako první stát legalizoval manželství pro páry stejného pohlaví a posledním republikánem, který ve státě zvítězil, byl v roce 1984 Ronald Reagan.

Předpokládaný úspěch prezidentských kandidátů v jednotlivých státech USA podle předvolebních průzkumů k 23. říjnu 2024. Donald Trump vede v červených státech, Kamala Harrisová vede v modrých státech. Šedou barvou jsou označeny státy, kde jsou průzkumy velmi těsné. Po vítězství v daném státě získá kandidát vyznačený počet volitelů, který daný stát obdrží na základě počtu obyvatel. Minimální počet volitelů potřebný k celkovému vítězství je 270. Zdroj: realclearpolitics.com

Dnes tu mají demokraté obrovskou většinu – guvernér, jeho zástupce, oba američtí senátoři a všichni členové Sněmovny reprezentantů mají stranickou „modrou“ knížku. O to zajímavější byly náhodné debaty při dohánění spánkové deprivace po příletu z Evropy do USA.

Hispánský taxikář: Volil jsem Trumpa, ale nikomu jsem neřekl ani slovo.

Na bostonském letišti nás vyzvedl přátelský a bezprostřední taxikář, původem Kolumbijec, který žije v USA už 25 let. Tento typický „Latinoameričan“ nám dal několik zajímavých tipů, zejména na sportovní události (např. slavný baseballový tým Boston Red Sox), historické památky nebo restaurace.

Nejvíce se mu líbilo, že můj bratr Oliver mluví plynně španělsky. I přes jeho dobrou angličtinu mu zjevně vyhovovalo, že mohl během výletu mluvit jazykem své vlasti. „My Latinoameričané většinou pracujeme manuálně jako řemeslníci, jako dělníci…“

Když nám pomáhal vyložit kufry z taxíku, na mou otázku, koho hodlá volit v amerických volbách, odpověděl: „Trumpa, ale nikomu ani slovo! Ve všem, co říká, má pravdu. Ekonomice se díky němu daří. Nemám rád Putina, nemám rád komunisty a my je tady taky nechceme.“

Pokud jde o jeho názor na Putina, se samotným Donaldem Trumpem by asi úplně neshodnul. Po vřelém rozloučení jsem si uvědomil, že i náš taxikář je jen dalším potvrzením demograficko-politického trendu, kdy se stále více voličů z různorodé americké komunity „Latinos“ posouvá v kulturních, sociálních a ekonomických otázkách doprava, ke konzervativním republikánům a k Trumpovi.

Jedná se především o muže s nedokončeným středoškolským vzděláním, které demokraté od Obamových let poměrně masivně ztrácejí. Obsluhující a pomocný personál v obchodech, restauracích a institucích je většinou hispánského původu. Tato nejrychleji rostoucí demografická skupina tak bude formovat USA (nebo snad Estados Unidos de América?) více než kdy jindy. V

Vysloužilý agent FBI: Demokraté jsou naprostí komunisté

Další zajímavý rozhovor jsme vedli v centru Bostonu poblíž „vládní čtvrti“, kde je velká krytá tržnice a socha Samuela Adamse, jednoho z otců zakladatelů. Rozhovor s námi vedl sympatický Sean, vysloužilý agent FBI.

Tento rodák z Chicaga přijel se svou ženou navštívit Boston. Jeho předkové pocházejí z Evropy, z Irska, Německa a také z České republiky. Kromě obvyklých témat jsme však přišli i na politiku.

Sean se chystá volit Trumpa a republikány. „Trump je blb (magor), ale stejně ho budu volit, republikáni jsou lepší než demokrati, to jsou úplní komunisti. Kdyby kandidovala Nikky Haileyová, dnes by v průzkumech suverénně vedla. Ale víte, kdo byl opravdu prvotřídní politik? Ronald Reagan… Takoví už nejsou.“

Na poznámku, že Trumpova vítězství se v Evropě obávají kvůli jeho nechuti ke spojenectví a neskrývanému obdivu k diktátorům, připustil, že „ano, je to hlupák, ale možná se nakonec s Putinem dohodne. Víte, je nepředvídatelný. A to je dobrá vlastnost“.

Sean vypadá jako typický příklad republikána, který sice nemá rád Trumpa, ale ještě více mu vadí demokraté, zejména jejich levé křídlo. „Užijte si západní pobřeží, je to krásný výlet, loni jsme ho s manželkou absolvovali.“ Pak se zlomyslně usmál a dodal: „I když západnímu pobřeží také říkáme ‚levicové pobřeží‘.“

Trump s armádou proti oponentům?

Nakonec se mi podařilo prohodit pár slov s voličem demokratů. Daveovi mohlo být kolem šedesátky a prodával vyhlídkové autobusové zájezdy. Z matčiny strany měl kořeny v Chorvatsku. Ochotně poradil ve všech praktických otázkách autobusových zájezdů.

Na otázku, koho bude ve volbách volit, odpověděl, že Trumpa by nikdy nevolil. Není registrovaným demokratem ani republikánem, ale v minulých volbách volil Bidena a nyní bude volit Kamalu Harrisovou.

„Nemám rád pochlebovače, jako je Putin nebo Trump. Ten člověk poslal své příznivce, aby podkopali volby, a teď je připraven použít armádu na politické oponenty,“ dodal znepokojeně.

Daveovo vyprávění také ilustruje, kolika Američanům vadí Trumpovo podněcování k nepokojům před budovou Kapitolu v lednu 2021, stejně jako jeho nedávné prohlášení, že proti „vnitřnímu nepříteli“ použije ozbrojené síly, což je výrok, s nímž začali pracovat demokraté ve svých protitrumpovských videích a který zřejmě ovlivní část nevoličů nebo nerozhodnutých voličů.

Soutěž pro veřejnost

Tyto tři případy voličů jistě nejsou reprezentativním vzorkem, ale odrážejí, jak je americká společnost polarizovaná, zejména její politicky aktivní část. Příslušnost k politické straně je jako příslušnost ke kmeni, ke specifickému ekosystému – je součástí kulturní a sociální identity člověka. V Americe je stále méně centristických voličů a stále více zarytých straníků.

Na pozadí našich setkání s náhodnými laskavými Američany probíhá kampaň, v níž v posledních průzkumech mírně vede Donald Trump. Statistik Nate Silver, legenda volební matematické analýzy, ve svém zpravodaji přišel s 24 důvody, proč může Trump vyhrát.

Kromě obvyklých důvodů, jako je pozdní vstup Kamaly Harrisové do volebního klání, malý vliv rostoucí ekonomiky na peněženky lidí nebo válka na Blízkém východě, uvádí také to, že „univerzitně vzdělaní političtí konzultanti z řad demokratů mají mizerný instinkt, jak oslovit masovou veřejnost, zatímco Trump si zlepšuje podporu mezi specifickými marginálními skupinami voličů“.

Přinejmenším pokud jde o náhodné americké občany, s nimiž jsem měl možnost hovořit v liberálním Bostonu, má Silver nepochybně pravdu.

Převzato ze slovenského konzervativního deníku Postoj

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč