Týden v EU

Komise udělila pokutu Českým drahám. Evropský parlament vyhlásil vítěze Sacharovovy ceny. Čerpání peněz z unijních fondů na pomoc státům zasaženým přírodními katastrofami by se mělo usnadnit.

Pondělí 21. října 2024

Komise předložila návrhy změn právní úpravy některých unijních fondů za účelem usnadnění rychlého uvolnění peněz na podporu států zasažených přírodními pohromami. Změny by mimo jiné měly pomoci státům zasaženým nedávnými povodněmi a lesními požáry.

Rada rozhodla o prodloužení mandátu poradní bezpečnostní mise EU ve Středoafrické republice EUAM RCA o další dva roky (do srpna 2026).

Úterý 22. října

Dosluhující vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Josep Borrell při převzetí čestného doktorátu na Università di Urbino pronesl projev s názvem Politický moment Evropy: mezi Hamiltonem a Demosthenem. Přihlásil se v něm ke snu o federalistické, sjednocené Evropě. Udělali jsme prý v tomto směru velké pokroky, ale cíl je stále daleko. Borrell doufá, že mladá generace bude na této cestě pokračovat.

Unijní orgány uvítaly výsledek referenda v Moldavsku (22. 10.), ve kterém těsná většina hlasujících vyslovila souhlas se změnou ústavy. Nově do ní má být včleněno ustanovení, podle kterého bude jako strategický cíl země označeno směřování do EU.

Komise vydala sdělení o provádění Evropského výzkumného prostoru. Uvádí zde, že ačkoli EU učinila kroky směrem k vybudování integrovanějšího, účinnějšího a atraktivnějšího jednotného trhu pro výzkum a inovace, je třeba dále pracovat na plném využití jeho potenciálu.

Středa 23. října

Komise uložila Českým drahám a Österreichische Bundesbahnen pokutu v celkové výši 48,7 milionu eur (z toho Českým drahám 31,94 milionu) za porušení antimonopolních pravidel. ČD a ÖBB se údajně smluvily, že novému účastníku na trhu, společnosti RegioJet, zabrání v přístupu k použitým vagonům, čímž omezily hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy.

Čtvrtek 24. října

Evropský parlament udělil svou výroční Sacharovovu cenu za svobodu myšlení. Letošními laureáty jsou dva venezuelští opoziční politici, a sice María Corina Machadová a Edmundo González Urrutia.

Europoslanci také přijali rezoluci, tvrdě kritizující Ázerbájdžán. Vyčítají mu porušování lidských práv i agresivní chování vůči Arménii. Jeho jednání se prý neslučuje s tím, aby byl pořadatelem nacházející klimatické konference COP29.

EU prostřednictvím svého vysokého představitele pro zahraniční a bezpečnostní politiku odsoudila údajné nasazení vojáků KLDR na straně Ruska ve válce na Ukrajině.

Pátek 25. října

Dosluhující předseda Evropské rady Charles Michel poskytl na sklonku svého mandátu (vyprší 30. 11.) obsáhlý bilanční rozhovor agentuře European Newsroom. Vyjadřuje se v něm k celé řadě témat, mj. ke konkurenceschopnosti, obraně, migraci, rozšíření EU nebo americkým volbám. Agentura zaštítila celý rozhovor Michelovou větou: „Musíme udělat vše pro to, abychom se nestali muzeem světa.“


Autor je právník, specializuje se na evropské právo. Publikuje na svém blogu.

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme

200 Kč 500 Kč 1000 Kč